AFHENT OG RETURNER GRATIS | BUTIK
FRI FRAGT V. KØB OVER 500KR*
HURTIG LEVERING
GRATIS GAVEINDPAKNING

Min første hest, kap. 5. vurdering og pris

oprettet d. under Nyheder

Min første hest, kap. 5. vurdering og pris

Min første hest

Kap. 5. Budget og vurdering af hesten.

Når man skal lægge budget for sit hestekøb, er der flere udgifter, man skal huske at medregne:

I dette kapitel kigger vi på selve hesten.

Prisen på en hest er utroligt vanskelig at fastsætte objektivt. Det spiller både ind hvor gammel hesten er, hvilken race den er, dens højde i stangmål, om den har nogen skavanker, om der er udstyr med og ikke mindst, hvad den kan.

Alle heste i Danmark skal være chipmærkede og have et pas, hvor dens vaccinationer også skal registreres i.

Der findes 4 størrelseskategorier af ponyer og heste. Målet tages på lansemærket, i starten af manken, lige bag skulderen.

                             Kat. 3 pony      under130 cm.

                             Kat. 2 pony      131-140 cm.

                             Kat. 1 pony      141 – 148 cm.

                             Hest                    over 148 cm.

Hestens alder har meget at sige for prisen. Er den under 3 år gammel, kan man ikke ride på den. Derfor er plage og føl billigere, men der er også en stor udgift og meget arbejde forbundet med tilridningen og oplæringen af hesten.

Ofte tilrides heste om sommeren,når de er 3 år, og så holder de voksepause vinteren over, indtil de er 4 år og kan komme i kontinuerlig ridning.

Ponyer kan blive meget gamle, men jo mere ædle og jo større ponyen eller hesten er, jo kortere lever de. Man kan gange deres alder med ca. 3 for at sammenligne med menneskealder. Dvs. en pony på 10 år er ca. 30 år. Max.-alderen er omkring 30 år.

Hestens race er afgørende for, hvad du kan forvente at kunne bruge den til. F.eks. er travheste avlet til at løbe med en sulky bag sig, og ikke komme op i galop. En Islænder er avlet til at have 5 specifikke gangarter (skridt, 3 slags trav og galop) og en springpony er avlet til at bevæge sig hurtigt og smidigt på en springbane.

Udstyret til de forskellige racer er også forskelligt. Se her feks. Udstyr til en westernhest.

Skal du bruge en pony eller hest til all round ridning, altså dressur, spring og en tur i skoven, skal du kigge efter racer, som har let ved det. Det kan f.ek.s være DSP (Dansk Sports Pony) eller DV (Dansk Varmbold). Det kan også være en blanding af racer eller noget meget specifikt. Det vigtigste er, at den er bygget til at kunne honorere dine ønsker, så I får et godt samarbejde.

Hestens uddannelse har meget at sige for prisen. Det tager lang tid at uddanne en hest og kan koste mange penge, hvis man skal have hjælp til det i form af undervisning eller ridning. Heste har forskelligt potentiale og kan få skader undervejs. Derfor er heste, som er forholdsvis unge (under 14 år) og veluddannede (LA og opefter) meget dyre.

Se her udstyr til at træne unge heste.

Du kan f.eks. også vælge en ældre hest, som du kan lære noget af, eller en yngre hest (under 6 år), som du selv kan ride op.  Det afhænger her af dine evner og kompentecer, hvor stort et projekt du med succes kan kaste dig ud i.

Det er en god ide at have en ridelærer, berider eller en anden hestefaglig rådgiver, som kender dig, med ud at se på heste sammen med dig, så du ikke bare forelsker dig i den første eller smukkeste hest du ser.

Rigtig god fornøjelse med at se på heste 😊

Kærlig hilsen

Team Happy-horse.dk


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar