Top 3 over de mest almindelige udfordringer i fodringen, og forslag til hvordan de kan løses.
I gamle dage spiste hestene havre. Og rugbrød. Og sukkerknalder.
Om sommeren spiste de græs og om vinteren spiste de hø. Måske arbejdede de og måske døde de så på et tidspunkt.
Tiderne har ændret sig. Vi forlanger i dag noget helt andet af vores heste, både fysisk og mentalt, og man kan diskutere til hudløshed om vi har ændret arten til det bedre eller værre, men ikke desto mindre så oplever de fleste hesteejere på et eller andet tidspunkt i hestenes liv, at stå med en foderrelateret udfordring.
Et af de områder hvor forskellen fra ”gamle dage” og til nu er meget tydelig, er i hestens fordøjelsessystem. Forskningen fortæller os, at flere og flere heste får mavesår, dels fordi de lever anderledes end de gjorde for 50-100 år siden, dels fordi vi kræver noget andet af dem end tidligere. Derfor skylder vi vores heste også at sætte os ind i hvordan vi bedre kan hjælpe dem, og forebygge de udfordringer der kunne være.
Først og fremmest skal jeg understrege at de gode råd i dette indlæg ikke kan erstatte en dyrlæge! Jeg er ikke dyrlæge og er du på noget tidspunkt i tvivl om den bedste behandling til din hest, så skal det altid være dyrlægen som er det første opkald, og ikke en foderkonsulent eller sælger.
- Hesten har dårlig mave eller efterløb. Hvad kan jeg gøre?
Først og fremmest skal vi altid se på om der har været et skift i foderet. Nyt foder, nyt hø, ny wrap, alle disse ting kan provokere en hestemave. Det kan også være stress i forbindelse med en flytning, det kan være stress pga ny foldmakker. Hestene kan generelt være latterligt sarte i forhold til mange ting, og rigtig ofte sætter det sig i maven på dem.
Hvis det for din hest drejer sig om et skift i foderet, som er skyld i den dårlige mave, så er der stor sandsynlighed for at bakterierne i hestens stortarm er kommet ud af balance. Det kan genoprettes på mange måder, men de 2 produkter vi har allerbedst erfaring med er Nordic Horse Strong Clean Balance eller Amequ Balancer Pellets. De genopretter hurtigt balancen i tarmsystemet, husk dog stadig at være opmærksom på hvad det er der har givet ubalancen, så den måske kan forebygges en anden gang.
- Min hest har for meget energi. Hvad kan jeg gøre?
Hvad slags energi er det hesten har for meget af? Er det overskudsenergi fra foderet, så skal man måske kigge på et foder med mindre stivelse og sukker. Heste er på visse punkter ikke så meget anderledes end mennesker eller hunde; hvis der kommer mere energi ind end der bliver brugt, så kan de blive energiske og måske endda overvægtige hvis ikke det bliver brugt konstruktivt.
Er energien derimod en slags nervøs energi, hvor hesten måske har svært ved at slappe af og fokusere, så kan et tilskud med magnesium måske afhjælpe det. Hvis hesten er i underskud af magnesium kan det give muskelspændinger og det kan sagtens manifestere sig som nervøs energi som sjældent er særlig konstruktivt.
De 3 tilskud vi har rigtig god erfaring med til nervøse eller spændte heste er Amequ Elixir Calm, Nordic Horse Easy Control eller Amequ Magnesium.
Husk at i forårs- og efterårsperioderne kan hestene være ekstra kåde på grund af vejrskifte, og det er ganske naturligt.
- Min hest er for tyk. Hvad kan jeg gøre?
Hvis din hest er for tyk så spiser den højst sandsynligt flere kalorier eller foderenheder end den bruger. Skift til et foder med lavere foderenheder, eller drop helt krybbefoderet og nøjes med at give de vitaminer og mineraler som hesten har brug for. To rigtig gode vitaminblandinger som vi anbefaler er Nordic Horse Vitamin Complete eller Amequ MetaVital+.
Har hesten brug for et seriøst vægttab, så kan man hjælpe det på vej med Amequ MetaSupport eller Nordic Horse Grøn The.
Husk, man er ikke en dårlig hesteejer ved at tage krybbefoderet fra en hest, så længe man sørger for at den er dækket ind med vitaminer og mineraler.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.