Trenser. Hvordan vælger man den rigtige?
Trense, hovedtøj, bidsel, optømning. Kært barn har mange navne, nogle mere moderne end andre, men helt grundlæggende så dækker de alle over begrebet ”det der hesten har om hovedet, når man rider”.
Trensen er en af de vigtigste stykker udstyr, og netop af denne grund er det magtpåliggende, at finde en trense der passer godt til hesten, og det behov man har som rytter. Der er sket en stor udvikling i udformningen af trenser over de seneste år, og de mest ”moderne” nu, er de ergonomiske, som undgår at lægge et uhensigtsmæssigt pres på hestens følsomme nervesamlinger.
At finde den rigtige trense kan føles som en jungle, for der er RIGTIG mange muligheder og kombinationer, og det er det korrekte for sidemakkeren i stalden, er ikke nødvendigvis det der passer til DIN hest.
Først og fremmest skal det fremhæves, at trenser oftest bruges med bid, skal derfor kun anvendes til ridning og træning. For hestens komfort skal de ikke bruges, når hesten er på fold eller står i stalden.
En trense som passer dårligt til hesten, kan skabe ubehag både for hest og rytter. Når du monterer trensen, så sørg for at den ikke er for stram. De fleste trenser der sælges nu om stunder har rigtig mange justeringsmuligheder, som gør at den kan tilpasses så den passer perfekt til din hest.
Med hensyn til rengøring, så er det en god vane at rengøre en trense efter ca. hver anden gang du har brugt den.
Materialet på trensen afspejles oftest i prisen. Der findes trenser af kunstlæder, til en overkommelig pris, og lædertrenser som gerne koster lidt mere. Dette valg kommer an på din smag samt budget. En lædertrense er oftest at foretrække, selv om de også er det dyreste valg. Dit behov kan dog sagtens være sådan, at en kunstlædertrense er tilstrækkelig.
Islændere har deres helt egne typer trenser. Der er færre dele på, men til gengæld er der fokus på design og kvalitet i læderet. F.eks. med flettede dele.
Westernheste har også deres egen kategori, hvor trenserne har flotte spænder og lækre læderdetaljer.
Trenser til dressur:
Til dressur kan man ride med enten:
- En trense med hannoveransk næserem. dvs. Med kun en rem om hestens næse.
- En trense med kombineret næserem (aachner), dvs. med 2 remme om hestens næse.
- En trense med kombineret næserem med tilbagetræk, hvor den øverste næserem trækkes igennem en metalring og tilbage til spændet. På den måde har hesten ikke spændet direkte ind mod huden.
- En kandartrense med 2 bid og 2 sæt tøjler.*
* Vi anbefaler, at man ikke rider med kandar alene, dvs. at man kun rider med kandar til undervisning og kun efter samråd med sin træner.
Spring:
Til springning kan man bruge de samme trenser som til dressur, dog undtaget kandar
Turridning:
Når man rider på ture, så kan man sådan set bruge lige den trense, man gerne vil.
Islænder-trenser har den fordel, at man kan klikke tøjlerne af. Så hvis man vil holde et hvil og lade hesten græsse, så risikerer man ikke, at de træder i tøjlerne og dermed skader deres mund.
HMS (HorseManShip-træning):
Her bruger man ofte en bidløs trense, en rebgrime eller en cordeo i stedet for eller sammen med en trense.
Den bidløse trense påvirker hesten igennem træk i næseremmen i stedet for gennem biddet. Der åbnes efterhånden klasser til stævner, hvor man må ride uden bid.
Se her det store udvalg af udstyr til HMS.
Bidløse trenser:
Hackamore er en mere kendt bidløs trense, og den kendes ved, at næsebåndet har to stænger på hver side. Er du interesseret kan du få en komplet hackamoretrense. Sidepull er den trense, der har to ringe hæftet på hver side af næsebåndet, og den fungerer meget lig en grime. Kapsun bliver brugt af nogle til ridning, så den fungerer altså til andet end bare longering. Rebgrime med tøjler bruges også af nogle, og den fungerer meget lig sidepullen.
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.