AFHENT OG RETURNER GRATIS | BUTIK
FRI FRAGT V. KØB OVER 500KR*
HURTIG LEVERING
GRATIS GAVEINDPAKNING

Hvad skal du bruge af rideudstyr, når du får din egen hest?

oprettet d. under Nyheder

Hvad skal du bruge af rideudstyr, når du får din egen hest?

Hvad skal du bruge af rideudstyr, når du får din første hest?   

 

Som ny hesteejer kan det være en jungle, at finde ud af hvad du skal bruge af udstyr. De fleste ved nok hvad der er nødvendigt at anskaffe sig. Men det kan være mere indviklet, at finde ud af hvad det forskellige udstyr skal kunne, for både at give den bedste sikkerhed og pasform.

Når du køber en ny hest, så kan du være heldig at der følger en masse udstyr med i købet. Nogen gange kan man også få lov at tilkøbe udstyr for en merpris. Hvis du slet ikke kan få noget med, så husk at spørge den forrige ejer lidt ind til størrelser. Det vil gøre det nemmere, når du selv skal ud at anskaffe dig udstyr. 
Du skal dog være opmærksom på, at du nogen gange vil skulle finde nogle andre størrelser eller helt andre produkter. Det kan fx være hvis du som rytter ikke passer i samme størrelse sadel som forrige ejer, eller hvis hesten er blevet tykkere/tyndere siden forrige ejer sidst har anskaffet sig udstyret.
Men spørg stadig -det kan være et rigtig godt udgangspunkt og en god vejledning at få med på vejen. 

Gode ting at spørge om:
- Størrelse på grimer/hovedtøj.
- Tommer og type på nuværende sadel.
- Størrelse på dækkener/tæpper.
- Hvilken type bid hesten bruger.
- Spørg ind til om der er andet du skal være opmærksom på.

Så, hvad skal du bruge helt basis fra start?
Vi har taget udgangspunkt i, at fortælle om de mest nødvendige ting til en start, så du kan ride og håndtere hesten:


Grime:
Størrelser lige fra føl, shetland, pony, cob, full, xfull, xxfull.
En lille pony vil ofte bruge størrelsen pony og en større pony størrelse cob.
En hest vil oftest bruge full eller xfull.
Men det afhænger meget af hvor kraftigt hoved hesten har, da der er stor forskel på hesteracer.

Grimer kan købes i neopren, med fleece eller lammeskind, i læder eller rebgrimer. De kan købes med reflekser, så du bedre kan se din hest på fold i mørkets frembrud. Der findes også sikkerhedsgrimer, der kan åbne sig, hvis der kommer et større ryk i dem, så de forhindrer at hesten vil sidde fast, eller gå i panik og komme til skade. De anatomiske grimer er gode for hestene, fordi de forhindrer sår ved ørene og generelt bare ligger bedre.

Valget af grime er kortere sagt alt efter hvad du er til. Det er en god ide altid at have en ekstra grime liggende, da hesten kan smide grimen på fold eller den kan gå i stykker.

Se vores udvalg af grimer her: Grimer i alle størrelser, farver og prisklasser (happy-horse.dk)

 


Træktov (grimeskaft):
Kan købes med almindelig karabinhage, men også med panikhage. En panikhage vil -hvis hesten går i panik- åbne sig, så hesten er i stand til at komme væk, og forhindrer hesten i at komme til skade. Ligesom med grimer, er det altid en god ide, at have et ekstra eller flere liggende.

Træktove: Træktove i alle farver og prisklasser (happy-horse.dk)

 


Hovedtøj (trense):
Hovedtøj kan også købes anatomisk, og med eller uden polstring. Hovetøj går i samme størrelser som grimer. Det er vigtigt at man ikke får strammet sit hovedtøj for meget, da det vil give hesten ubehag og spændinger. Et hovedtøj kan spændes op i mange dele, det gør det let hvis du får brug for at forny en del af det. Pandebåndet kan også skiftes og her synes mange ryttere, at det er sjovt at have flere pandebånd, så man kan udskifte lidt fint bling-bling på hesten. Man kan købe mange forskellige typer af hovedtøj. Det mest udbredte hovedtøj i Danmark er det med det såkaldte "engelske næsebånd", hvor der er kæberem, næsebånd og næserem. Det er også den type man næsten altid vil se på rideskolens elevheste.

Find alle vores hovedtøjer her: Hovedtøj til heste og bidløs trense ⇒ Køb hovedtøj online (happy-horse.dk)

Smukke panbånd: Pandebånd hest ⇒ Forskellige pandebånd til trensen (happy-horse.dk)

 

Bid:
Findes i ligeså mange afskygninger. Det er vigtigt som begynder, at ride med et helt almindeligt bid. Nogle typer bid kræver meget rytter erfaring, da de vil være hårde i hestens mund. Det kan være et 2-delt eller 3-delt bid du skal starte med. Det 3-delte bid er mere fleksibelt og levende i hestens mund. Mens det 2-delte kan være det mest rolige for hesten at bruge. De fleste heste vil foretrække et simpelt bid, der ikke er ikke er for tyndt og skarpt.

Mundvigene må ikke ramme bidringene, da de så vil nippe hesten i kødet omkring munden og give sår. Som fingerregel skal hesten have 2-3 rynker i mundvigene når bidet ligger i munden, og biddet må ikke kunne glide frem og tilbage. Hvis biddet glider fra side til side under ridning er det altså ikke et spørgsmål om, at spænde næserem endnu mere (den skal altså stadig kunne få luft), men at kigge nærmere på bid og hovedtøj.

Ved brug af et forkert bid vil hesten få bidskader i munden. Det kan komme til udtryk ved, at hesten rækker tunge, låser sig fast på biddet, ikke vil have bid i munden, er urolig under ridning, går under lod eller anden uhensigtsmæssig adfærd. Det er dog vigtigt at understrege, at den type adfærd også vil kunne skyldes tandproblemer. Hvis de problemer fortsætter er det vigtigt, at få en hestetandlæge (dyrlæge med ekstra uddannelse indenfor hestens tænder) til at tjekke munden for ulvetænder, tandspidser mv.

Se mere under vores bidcenter, hvis du ønsker at prøve et bid for en periode: Testcenter med Neue Schule og Hermann Sprenger bid (happy-horse.dk)

Se alle vores bid her:  Bid til hest ⇒ Se vores udvalg af bid til heste (happy-horse.dk)

 

Hos Happy-Horse tager vi desuden rundt og laver bidprøvninger på rideskolerne. Hvis du er interesseret i et sådan arrangement, så ring og hør om vi har noget nær dig i kalenderen. Hvis I er flere, der ønsker en bidprøvning samme sted så kontakt os også gerne herom på 75513913.

 


Sadel:
Hvad skal sadlen bruges til? Skal du ride dressur, spring eller begge dele? Hvis sadlen skal bruges til forskelligt formål er det måske en kombi sadel du skal gå efter. Støtten ligger forskellige steder i de forskellige typer af sadler. Selvom man er springrytter, så har man også gerne en anden sadel, da springsadlen kun er velegnet til spring, og man også har brug for en sadel at ride dressur og turridning i. Til islændere findes der særlige sadler kun for denne race.

Det er vigtigt at finde en sadel, der passer både til dig og din hest. Man måler sadlerne i tommer. Her er mange vigtige ting at tage hensyn til. Er hesten smal, normal eller bred over ryggen? Sadlens pasform afhænger af både længde, bomvidde (sadlens åbning fortil), taljen på sadlen, kammervidden og bommens krumning. 
Pony sadler ligger oftest mellem 14"-16".
Sadler til heste ligger oftest på 17"-17,5" men går op til 18,5". Hvor stor sadlen skal være for at passe rytteren, afhænger af hvor stor en bagdel rytter har. Rytteren skal kunne bevæge sig frit med hestens bevægelser og ikke være låst eller begrænset under ridning. Samtidig må sadlen ikke være så stor, at man som rytter glider rundt i den.

Når man skal måle hestens bæreflade, så måler man fra bagkanten af skulderblade til 18.ryghvirvel -som er den sidste. Det er vigtigt at sadlen ikke bliver for lang på hesten, da den ikke kan bære vægt så langt bagude på ryggen. Det er også vigtigt, at der er luft mellem hest og sadel, og at sadlen ikke løfter sig bagtil under ridning. Det er en god ide at ride de første gange uden underlag, så du får det fulde billede af hvordan sadlen ligger.

Hvis hesten ændrer muskelmasse eller foderstand, kan det være nødvendigt at omstoppe sadlen for at opretholde den rigtige pasform. 
Man kan også købe en sadel, hvor både kopfjern og bom kan udskiftes eller hvor den kan tilpasses indeni. Her er bla Wintec sadlerne super smarte:  Wintec udstyr til hest og rytter ⇒ Se alt tilbehør online (happy-horse.dk)

Hele vores udvalg af sadler:  Sadler til heste ⇒ Stort udvalg af sadler i mange størrelser (happy-horse.dk)
Sadelbetræk for at beskytte sadlen:  Diverse tilbehør til sadel. Se udvalget på Happy-Horse.dk

Selvom du som rytter har brug for en stor sadel, men har en kortrygget hest, så er det ikke en umulig opgave, da alle typer sadler er forskelligt bygget. Når du kommer til os for at få hjælp til køb af sadel, så hav gerne mål med på hestens ryg.

 


Stigbøjler og stigremme:
Det kan være svært at vide hvor lange stigremme du skal købe, da det afhænger af længden på dine ben. Her er det altid en god ide at spørge i butikken, da vi har god erfaring i at hjælpe med dette.


Stigbøjler findes i mange typer. En god standard stigbøjle med elastik er et godt sted at starte:
Ellers kommer de i mange afskygninger -letvægtsbøjler, bøjler uden bund, med forskellig bundhøjde og med skridsikker bund. Med og uden sikkerhed -og mange forskellige typer af sikkerhed. En sikkerhedsbøjle skal sikre at foden falder ud, hvis rytteren er ved at falde af, og derved forhindre at rytteren bliver slæbt efter hesten.

Se vores udvalg af stigremme og bøjler her:  Stigbøjler » Find stigremme til hesten her ⇒ Spar hos os! (happy-horse.dk)

 


Gjord: 
Når du skal finde en gjord er det nemmeste at lægge sadlen på hesten, og herefter måle fra sadelstropper til sadelstropper under hestens mave. Husk at måle fra nogle af hullerne midt i, da der skal være noget at spænde efter på. Ligesom at der skal være plads til, at hesten kan tabe sig/tage på. Gjorde kan købes i alt fra stof, memory skum, anatomiske, i gel, med lammeskind og i læder. Mange gjorde laves med elastiske spænder, der gør den nemmere at spænde.

Se alle vores gjorde her:  Gjord ⇒ Udstyr og tilbehør til heste - Kæmpe udvalg online (happy-horse.dk)

 

Underlag:
Når du skal købe underlag til din hest skal du først vide om det skal være til dressur, kombi -eller springsadel.
Det er godt at have et ekstra underlag liggende, så du kan vaske dem en gang imellem. Hvis hesten sveder meget under ridning, så vil det gamle sved samle sig som hårdt skidt, der kan være ubehageligt eller endda skrabe hesten på ryggen.


Find underlag her:  Sadelunderlag ⇒ Køb her og oplev et bredt sortiment (happy-horse.dk)

Uanset hvad du mangler af rideudstyr, så kan du finde det hos Happy Horse


Husk: Lyt altid til din hest under ridning. Uønsket adfærd kommer et sted fra.

Vi er her altid for at hjælpe med rådgivning.

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar