Hvorfor skal nogle heste have tilskudsfoder og ekstra vitaminer?
Når hesten står på græs:
Hvis hestene gik ude i naturen, og kunne bevæge sig frit igennem enge, marker og skove, så ville de kunne spise sig til en varieret kost med alle de græsser, urter og blade, som de har brug for.
Men i dag er vores marker så kultiverede, at de stort set kun har en græssort, måske kløver og nogle få andre planter, som hestene ofte går udenom.
Den type græs vi sår på markerne er designet til at kvæle de fleste andre planter, så vi får det største udbytte af arealerne.
Det betyder bare at hestene får en meget ensidig kost, som ikke nødvendigvis dækker alle deres behov.
Særligt vitaminer kan mangle i græsset, så et bredt vitamintilskud bør gives til de fleste græssende heste, men også mineraler kan de komme i underskud af.
Hvis hesten så også skal yde noget; rides på, bære et føl/amme eller gå konkurrencer, så skal der mere til.
Der findes en lang række foderprodukter, som er beregnet til at supplere op med, ud fra de krav og forventninger man har til hestens ydeevne. Se mere om Equsanas foderprodukter her:
Vitaminer og mineraler er mere indviklede at finde rundt i. Heldigvis er der virkelig god instruktion på alle produkterne, og jeg vil her nævne de mest brugte:
- B-vitamin. Dette gives for at styrke hovene og gøre pelsen fin og blank. Det er et meget virksomt vitamin, som du vil kunne se resultatet af efter et par måneder.
- Biotin er et B-vitamin og gives oftest til heste, som har eller har haft dårlig hovkvalitet. Det styrker produktionen af ny hov og styrken samt tætheden i hovens lameller.
- Magnesium. Det virker bl.a. beroligende på nervøse heste og modvirker ømme muskler og maveproblemer.
- Zink er vigtigt for unge hestes vækst.
- Elektrolytter bruges til heste, som yder meget, og dermed sveder meget. Det gør det lettere for hesten at restituere efter træning og sikrer saltbalancen.
Når hesten står på stald:
De fleste steder fodrer man med en blanding af fuldfoder (pillefoder) og hø eller wrap. Står hesten på halm, så indgår det også som stråfoder, dog kun som fibre og ikke med nogen foderværdi som sådan.
Hvis hesten står på spåner eller andet, som ikke er halm, så vil den skulle have stråfoder tilgængeligt hele døgnet. Det skyldes at heste har en konstant produktion af mavesyre, fordi de er bygget til at gå og græsse hele døgnet/al den tid de ikke sover. Så de kan få ondt i maven eller sågar mavesår af ikke at have noget maven kan arbejde med hele tiden.
Derud over skal den, ligesom om sommeren, have dækket hele sit behov for fibre, vitaminer og mineraler.
Hvor meget og hvilket tilskud den skal have afhænger af det fuldfoder den får og hvad hesten skal yde. Men er det f.eks. en lidt sløv hest, så kan man vælge at tilføre ekstra energi ca. ½ time før ridning. Det kan f.eks. være i form af Powerflakes fra Equsana eller EnerG SHOT fra NAF.
Er din hest derimod nervøs eller for tændt, kan du vælge at give den et stress-relief tilskud såsom NAF Magic eller hvis det er en hoppe, og det skyldes hormoner, kan du bruge Oestress.
Hvis din hest har lidt svage hove eller kedelig pels, kan man vælge at give ekstra B-vitamin og/eller Biotin hele året.
Ældre heste kan have ømme muskler eller led og have brug for et tilskud, som letter smerter og ømheder. Her kan Devils Relief være et godt tilskud. Det kan også bruges til heste med små skader eller blå mærker.
Der er meget at vælge imellem, og vi står altid til rådighed med rådgivning og hjælp til at vælge de rette produkter til din hest.
Kærlig hilsen
Team Happy-Horse
We love happy horses
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.