For at finde det korrekte bid til hesten, er der en række spørgsmål man bør stille sig selv:
- Hvor gammel er hesten ?
- Hvilken uddannelse har hesten ?
- I hvilken disciplin bruges hesten (spring, dressur, military etc.)?
- Hvilket bid anvender hesten i dag (form, str., tykkelse)?
- Hvilket problem har hesten (Næsen bag lod, rækker tunge etc.)?
Det korrekte valg af bid afhænger af:
- Brugen af hesten. Skal hesten springe, gå dressur, ride en tur i terrænet eller noget helt andet?
- Uddannelses niveau. Er det en nylig tilredet hest, en rutineret hest, eller en der har skiftende ryttere. Her bør man også se på uddannelsesniveauet af rytteren; er det en rolig hånd der fører hesten, eller er der lidt for meget liv i dem fra tid til anden?
- Temperament. Hvad har ekvipagen af udfordringer? Er hesten stærk fortil, eller putter den sig?
- Hvor meget plads er der i hesten mund. At finde den korrekte størrelse på et bid, kan være en udfordring, da der ikke nødvendigvis er meget plads i hestens mund, selv om den har et stort hoved. Det kan også være at hesten har en stor tunge, eller andet der kan “snyde”
- Rigtig optømning af udstyr. Skønt man har valgt det rigtige bid, så kan det stadig godt sidde forkert, hvis trensen ikke sidder som den skal.
Hvordan finder man den rigtige størrelse?:
- Tykkelsen af biddet: Ingen kender din hest bedre end du gør, men derfor kan det alligevel være svært at vurdere hvor meget plads den har i munden. Det er altid en god ide at spørge dyrlæge eller tandlæge til råds, de kan ofte have et bedre indtryk af det, men ellers anbefaler vi 2-finger-testen: Tag pege- og langefinger og indsæt dem i hestens mund der hvor biddet skal ligge. Skub tungen til side og vent på at hesten tygger sammen. Føler du et pres på begge fingre har hesten lidt plads i munden og skal sandsynligvis have et bid med en tykkelse på 14-16mm. Føler du lidt, eller intet pres på fingrene, har hesten plads til et tykkere bid, på 16-18mm. Bruger man et for tykt bid kan man risikere at det trykker uhensigtsmæssigt op i hestens følsomme gane. Hesten reagerer ofte på dette ved at kaste med hovedet, åbne munden eller prøve at tage tøjlen.
- Længden af biddet: Et bid med løse ringe bør ikke gå mere end 5 mm ud over mundvigen, omvendt må det heller ikke ligge for tæt til mundvigen da det dermed kan nappe. Et bid med faste ringe skal ligge tæt op af hestens “kinder” og skal derfor være ½-1 cm kortere end et bid med løse ringe. Ved brug af stangbid og bridon, anbefaler Sprenger at stangbidet er ½-1 cm smallere end bridonen, for at opnå den bedste virkning for hesten.
Hvilket mundstykke skal jeg vælge?:
Bid kan generelt opdeles i 3 hovedkategorier:
2-delte bid, 3-delte bid og stangbid.
- Ved tøjletræk i et 2-delt bid, laver bidet en V-form og lægger derved et pres på tungekanterne. Har hesten en lille mund eller bruger man et 2-delt bid der er for stort, kan man risikere at opnå en “nøddeknækker” effekt, der kan genere hestens gane. Dette modvirkes dog ved de anatomisk formede 2-delte bid fra Sprenger, da disse ligger korrekt mellem ganen og tungen og derved minimeres nøddeknækker-effekten. Disse bid kan være rigtig gode til heste der er meget stærke fortil.
- 3-delte bid fordeler presset fra tøjlerne over et større areal på tungen. Dette kan være medvirkende til større komfort for hesten, og derved rytteren.
- Stangbid bør hovedsageligt bruges af rutinerede ryttere, som er i stand til at føre hesten med schenkler, da det meget nemt kan blive hårdt i munden på hesten.
Skal jeg vælge løse ringe eller faste ringe?:
- Et bid med løse ringe er generelt godt til urutinerede eller urolige ryttere, da fleksibiliteten i ringene forhindrer at en urolig hånd forplanter sig til hestens mund. Et bid med faste ringe ligger mere roligt i hestens mund og giver en mere sideførende virkning.
- 3-ringsbid, multiringe, gag-bid og Baucher giver alle en større kontrol over hesten, men bør ikke bruges af urutinerede ryttere.
Hvilket materiale skal jeg vælge?:
Hermann Sprenger fremstiller størstedelen af deres bid af rustfrit stål, kobber, Aurigan(TM) og Sensogan(TM).
- Rustfrit stål er en legering af jern, krom og nikkel og er et særdeles holdbart materiale. Det er neutralt i smagen og har ingen spytfremmende funktion. Grundet lave omkostninger i fremstillingen har dette i mange år været det foretrukne materiale at fremstille bid i.
- Kobberbid er meget populære, da kobberen giver en sød, metallisk smag som hesten gerne vil suge på. Kobber i sig selv er dog ikke et særlig hårdt materiale og for at opnå et mere hårdført bid, som kan holde til at en hest tygger på det, laves der ofte en legering af kobber og aluminium. Dette øger holdbarheden, men mindsker oxidationen af kobber, som er det der får biddet til at smage sødt.
- Aurigan er Sprengers eget materiale, som er en legering af kobber, silicum og zink. Silicum har den samme effekt på kobber som aluminium, det vil sige det øger holdbarheden og hårdheden, men uden at mindske oxideringen. Auriganbid har derfor den ønskede søde, metalliske smag.
- Sensogan er Sprengers seneste opfindelse, og en genial en af slagsen. Ved at videreudvikle Aurigan, er man nået frem til en legering af kobber, zink og mangan. Mangan hærder kobberet uden at stoppe oxidationen, og giver legeringen et elegant look af hvidguld, som er nemt at rengøre. Desuden medvirker manganen, i den rette dosering, til en stimulering af tyggevirkningen, med ekstrem høj komfort for hesten.
Alt det ovenstående er naturligvis kun ledetråde, da alle heste er forskellige, så ønsker du mere råd eller vejledning, så kontakt os på kundeservice@happy-horse.dk eller på telefon 7551 3913
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.