Hvorfor klipper man hestens pels?
- og hvilket dækken skal man så vælge?
Klipning af heste bruges i alle områder af ridesporten, men nok mest til sports- og væddeløbsheste. Se forskellige klippere her:
Sportsheste er dressur-, spring-, islænder og military-heste, altså de fleste typer rideheste i Danmark.
Formålet med at klippe hesten er at undgå, at den bliver syg af at svede og blive kold, samt evt. at holde den ren og pæn til ridning og stævner.
Men det kan gøre på mange måder, som afhænger af hestens race eller det man bruger den til.
Før klipning:
Det er meget vigtigt at hesten helt ren og tør, der hvor den skal klippes. Det kan du klare ved at strigle den meget grundigt og i bund, eller ved at vaske den i en god shampoo.
Til områder med kraftig pels eller langt hår skal man bruge en stærk klipper, som kan holde til belastningen og klippe jævnt og hurtigt.
Til mere sarte områder kan man bruge en finere og mere støjsvag klipper, måske med batteri. Så kan du komme rundt i alle vinkler og klippe hestens hoved uden at den bliver bange for lyden.
Klipningsformer:
* Halsklip
Her klippes kun undersiden af halsen, hvor hesten
sveder mest.
* Irsk klip, Bell-klip, Sporklip og Tæppeklip/jagtklip
Her klippes i mindre eller større grad hals, bringe og
krop under sadellejet.
* Fuldt klip
Her klippes hele hesten, med eller uden ben, hoved og
sadelleje.
* Islænderklip
Her klippes hele hestens krop, men ikke hoved og ben.
Efter klipning:
For at sikre, at der ikke sidder løse hår og generer samt at få det flotteste resultat, kan man bruge fra “After Horse Clip Spray” fra Nathalies sammen med en lækker, blød strigle.
Dækken:
Jo mere hesten er klippet, jo mere nødvendigt er det med et dækken bagefter. Både fordi den vil komme til at fryse på de klippede områder, og fordi en klipning er det samme som et pelsskifte.
Dvs. Hestens krop vil automatisk forsøge at sætte ny pels, så dækkenet er også med til at bremse den nye pels i tykkelse.
Det kræver også energi af hesten at sætte ny (forhåbentligt tyndere) pels, så den skal måske have lidt ekstra foder en uges tid.
Dækkenets tykkelse og type afhænger bl.a. af hvor koldt det er. Læs mere om dækkener på vores blog her:
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.