AFHENT OG RETURNER GRATIS | BUTIK
FRI FRAGT V. KØB OVER 500KR*
HURTIG LEVERING
GRATIS GAVEINDPAKNING

Min første hest. Kap. 13: Hjælpetøjler

Oprettet d. under Nyheder

Min første hest. Kap. 13: Hjælpetøjler

Hjælpetøjler:

Hjælpetøjler fås i mange variationer, og bruges til at hjælpe/dirigere hesten til at bruge sine overlinje-muskler rigtigt. Dvs. strække halsen frem og ned, trække bugen og ryggen op, og derved opbygge styrke til at udføre de øvelser, vi beder dem om.

Desværre kan hjælpetøjler også bruges forkert, og derved tvinge hesten ind i positioner, som den enten ikke er klar til eller i værste fald tager skade af.

Derfor anbefaler vi, at brug af hjælpetøjler altid sker i samarbejde med din ridelærer og med respekt for hestens uddannelsesmæssige niveau og kapacitet.

Elastikchambon:

En chambon er en lang elastik, som føres fra gjorden/sadlen, opigennem trensen og til gjorden/sadlen på den anden side af hesten.

Det er en skånsom måde at dirigere hesten på, og bruges ofte på rideskoler, hvor eleverne endnu ikke kan holde hesten fremme til biddet selv.

Chambonen bør kun være stram under træning, og løsnes når der skridtes af.

Glidetøjle:

En glidetøjle er en ekstra tøjle, som monteres i gjorden mellem hestens forben, op igennem bidringen, over hestens hals, gennem den anden bidring og tilbage i gjorden.

En glidetøjle styrer hestens hoved nedad og ind imod bringen. Den anvendes ofte til stærke springheste, som kan være vanskelige at ride dressur på pga. deres styrke og temperament.

Det er vigtigt at sige, at hesten ikke dermed bruger sig rigtigt. Den skal også rides ”frem til hånden”, altså gå villigt og afspændt frem, uden at være bange for at støtte på biddet.

Det er også afgørende for hestens sundhed, at der rides løsgørende øvelser, f,eks, chenkelvigninger og små volter, så hesten ikke bliver stiv i kroppen.

Man bør ikke bruge glidetøjle for ofte, at det kan snyde rytterens oplevelse af, om hesten er smidig og fremme til hånden. Derfor bør man ride dressur uden glidetøjle indimellem, for at mærke effekten af ridning med glidetøjlen. 

Indspændinger/indspændignstøjler:

Indspændingstøjler bruges oftest til longering af hesten. Tøjlerne klikkes i bidringen og monterest i gjorden på siden af hesten eller imellem forbenene.

Kan bruges til heste, som er unge eller har brug for at optræne balance og accept af bid og tøjle.

Vær opmærksom på ikke at spænde tøjlen for kort, da hesten skal kunne komme ”frem og ned” og bruge sin hals som vægtstang for kroppen.

Longeringstøjler/Longeringssystem:

Dette er en indspændingstøjle, som kan bruges uden en sadel/gjord til at fastgøre tøjlen i. Dvs. en mere fri form form for indspænding.

Fortøj:

Fortøj med eller uden martingal bruges til springning.  Tøjlen monteres både i gjorden imellem hestens forben og i sadlens små metalring på hver side af forsvidslen.

Tøjlen bruges til at undgå, at sadlen glider bagud under springning, men mest til at hjælpe rytteren med at holde hestens hoved lidt nede og bremse den.

Den almindelige tøjle går igennem ringene på fortøjet og trækker dermed nedad og tilbage, når rytteren trækker i tøjlen.

ANBEFALING: Tal altid med din underviser om, hvilke hjælpetøjler, der bedst kan støtte dig og din hest i jeres udvikling, inden du vælger.

Kærlig hilsen

Team Happy-horse.dk


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar