AFHENT OG RETURNER GRATIS | BUTIK
FRI FRAGT V. KØB OVER 500KR*
HURTIG LEVERING 1-5 HVERDAGE
GRATIS GAVEINDPAKNING

Insekt sæson

oprettet d. under Nyheder

Insekt sæson

INSEKT SÆSON

 

Sommerhalvåret ser mange ryttere frem til. Det betyder lange dage med lyse aftener. Flere timer på rideskolen sammen med hestene og alle de andre ryttere i det gode vejr. Her mærkes rigtig summen og livet i klubberne, hvor samværet og hyggen prioteres. En masse klubarrangementer, glæde og sjov ude i det dejlige sommervejr. Lange rideture i skoven eller på stranden. 


Af med trøjer og jakken, og af med dækkenerne på hestene. Alt er nemmere og også lidt hyggeligere om sommeren. Men med sommerren følger også dens små plager -insekterne! Som kan forårsage stor irritation for hesten, men også udvikle sig til sygdom. I dag tager vi et kig på insektbeskyttelse til hestens hoved, som er det mest følsomme område, når det kommer til insekter.
Men der kan være stor forskel på hvor generet din hest er af de små udyr, alt efter hvor hesten står og hvordan den er beskyttet mod bæsterne. Det vil vi dykke lidt ned i her.

 

Hvilke insekter generer hesten og hvordan?
Fluer, myg, mitter, hvepse, klæg, hestebremser.. fjenderne er mange. Mens nogen bare er irriterende, bliver andre direkte farlige for hestene. De små bæster giver ikke sådan lige op, og kan jagte hestene rundt i timevis, hvilket resulterer i en stresset hest, der løber sig selv helt udkørt i sommerheden.
Flueæg i pelsen, kløe, eksem, hårtab, sår, hævede og irriterede øjne. Det er nogle af de måder hvorpå vi ser insekternes angreb. Men for nogle heste kan vejrskiftet byde på noget større udfordringer. Det kan ved de heste udvikle sig og forsage større sår, infektioner, eller allergi/nældefeber.  Hesten kan også få et parasitangreb i tarmene, ved at klø sig så meget med tænderne, at den kommer til at indtage æg og larver. Vejrtrækningsproblemer kan forekomme ved stik omkring eller inde i munden, da hestens svælg vil hæve op. Ved mitteangreb kan blodcirkulationen påvirkes så meget, at hesten kan få store skader på hjerte og et blodtryk der falder, som i værste fald vil kunne ende ud i et hjertestop.
Heldigvis hører det da til sjældenhederne, at opleve noget så voldsomt. 


Hvornår og i hvilket miljø er insekterne mest agressive?
På solrige dage med høj luftfugtighed trives dyrene rigtig godt. Især i højsommeren og sensommeren ser vi dem og mærker deres agressivitet. Jeg husker selv de år, hvor jeg red meget i skovområder, og var fuldstændig invaderet af klæge. De var til stor gene for både heste og ryttere. Vi var helt dækket af dem, og de var bestemt ikke rare, at blive bidt af. Flere af dem og især mitterne angriber oftest tæt på steder med vand, ved daggry og i skumringen, da de elsker fugt. I nærheden af de større landbrug holder især fluerne til. Skov, vand, varme og fugt er altså de essentielle levesteder for dem.

 

Hvordan beskytter du bedst din hest?
Særligt hoved, man og halerod er områder der angribes. De fleste heste vil have god gavn alene af en fluemaske. Men for de mere udsatte heste kan også et insektdækken være nødvendigt. Har hesten fået allergi/eksem, så findes der også dækkener specifikt til, at beskytte de heste. Det kan i højsommeren og sensommeren være nødvendigt, at sætte hesten ind i de timer, hvor de vil være mest plaget. Det kan det dog også alene pga varmen, eller hvis man oplever hesten, der løber stresset rundt forfulgt af bier. Svaler i stalden? Byd dem hjerteligt velkommen. Et svalepar med unger spiser nemlig, ikke færre end 1 million insekter på en sommer! Hvidløg og insektspray er godt at supplere med. Ved mistanke om orm eller parasitangreb kan en ormekur i september/oktober være en god ide. 
Rid hvis muligt på tidspunkter hvor insekterne er færrest, og hold godt øje med æg og hud irritation ved hesten. Hvis din hest skal gå på sommergræs, så sørg altid for at du eller nogen andre, får tjekket op på hesten løbende.

 

Hvilke typer af insektmasker fører vi hos os?
Hos Happy-Horse har vi et bredt udvalg i insektmasker. Her vil jeg fremhæve et par stykker af dem:

 

 

Den klassiske Waldhausen fluemaske -vinderen i test  af fluemasker 2022 ved Magasinet Hest. Her har du et rigtig godt bud på en maske til en god pris. Produceret i mikromesh materiale, der sikrer hesten et godt udsyn. Masken har en super god pasform, uv-beskyttelse og frie ører. Se den her: Insektmaske med UV-beskyttelse - Fluemaske - Happy Horse Rideudstyr (happy-horse.dk)
 
På testens 2. plads finder man letvægtsmasken, også fra Waldhausen. Hvis du har en hest med sensive ører er denne model en rigtig god løsning, da remmene er elasiske. Nem at påføre og justerbare stropper. En maske til billige penge, men hvor der ikke er gået på kompromis med den gode mesh-kvalitet.  Se her: Letvægts fluemaske, uden ører. (happy-horse.dk)
  
Alle heste er forskellige og har brug for forskellige typer af beskyttelse. 
Der er masser af kombinationer. Du kan også købe en ørebskyttelse med indbygget fluepandebånd. Eller en maske med beskyttelse af hele hestens hoved, hvor også ørerne og mulen er integreret. Se dem her: HG Insektmaske med fluegardin. (happy-horse.dk) PREMIUM Insektmaske, med ører og mulebeskyttelse - Fluemaske - Happy Horse Rideudstyr (happy-horse.dk)

Vi fører selfølgelig også flere typer af insekt -og alergi dækkener samt insektsprays. Mulighederne er mange. Tag et kig i shoppen for at se det brede udvalg -og er du i tvivl så står vi altid klar til at vejlede.

Rideudstyr - Køb udstyr til hest online » Din rideudstyrsbutik (happy-horse.)

 

 

 


 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar